Mesleki Rehberlik ll
MESLEKİ REHBERLİK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK DERSİ ÖDEVİ
Osman Zorbaz
45–03–940
RPD 3
Mesleki Rehberlik Psikolojik Danışmanlık
Yard. Doç. Dr. Yelda Bektaş
İzmir
Ege Üniversitesi
Aralık 2006
1) Danışanın annesinin ressam olması onun genetik olarak resimle ilgili kişisel ve fiziksel yeterliliklerinin olmasını sağlamaktır. Bu nedenle danışan resme daha çok ilgi duyabilir.
İlköğretim ve lise dönemlerinde yarışmalara katılarak ödüller alması danışanın sanatın her dalıyla ilgi duymasını sağlamış olabilir. Gözde bu durumda araçsal öğrenmiştir.
Annesini ressam olması ve danışanın annesini model alarak ve yaptığı resimleri gözlemleyerek resim yapmayı çağrışımsal öğrenmiş olabilir.
Kardeşinin başka bir şehirde yatılı olarak okuması onunda başka bir şehirde okuyabileceği düşüncesini yerleştirmiş olabilir. Yarıca hocaların bu konuda onu desteklemesi de onun başka şehirde okuma isteğini pekiştirmiş olabilir. Ancak ailesinin koruyucu tutumu onun bulundukları şehirde okuması için ona baskı yapmasına neden olabilir. Bu durumda danışan ailesinin yanında kalmak ile başka bir şehirde kalmak konservatuar okumak arasında bir çatışma yaşamaktadır ve bir karar vermek durumundadır.
2) 1. Oturum:
Danışanla tanışma, danışana bilgi işlem modelini anlatılır ve bu danışma sürecinden bahsedilir. Bu ilk oturumun sonunda danışana ölçek verilir ve danışan bunu evinde doldurur.
- Oturum:
- oturumda verilen ölçek danışanla beraber değerlendirilir. Nasıl bir yöntem izleneceğine karar verilir. Buna göre danışan, mesleki düşünceler envanterinde bulunan üç alt basamaktan (kara verme karmaşası, dışsal ikilemler, bağlanma kaygısı)hangisinde olduğu bulunur ve bunun üzerinde tartışılır, buna göre bir danışma programı hazırlanır.
- Oturum: İşlem Boyutu
Duygular meslek tercihinde önemlidir. Danışan kendini oldukça karamsar ve kaygılı hissediyor. Bunda meslek tercihlerinin çok çeşitli olması ve nişanlısının ona karşı baskıcı bir tutum sergilemesi etkilidir. Danışanın duygularının netleşmesi için önce danışanla önce duygu çalışılmalıdır. Bunu yaparken de danışanın kendisiyle yaptığı iç konuşmalar, kendinin farkında olması ve kendisini ne kadar gözlemleyip ihtiyaç ve sıkıntılarını bildiğini göz ardı etmememiz gerekir. Kısaca bu boyutta danışanın duygu ve düşüncelerinin nasıl olduğu ve bunu meslek seçimine nasıl bir etkide bulunduğu incelenir.
- Oturum: Karar Verme Becerileri Boyutu
İletişim: danışan dış dünya ile iletişime başlar. Bu meslek tercihi ve nişanlısıyla olan durumunu düzeltmek işçin bir şeyler yapma ister. Danışmanın sonunda danışana okul bitince yapabileceği iş seçenekleri hakkında bir araştırma yapması istenir.
- Oturum:
Analiz: danışan seçeneklerini gözden geçirir ve analiz eder. Seçeneklerini sıralar ve bunlar üzerinde düşünmeye başlar. Yurt dışında master yapmanın, özel bir okulda psikolojik danışman olarak çalışmanın ya da dershanede danışmanlık yapmanın ayrıca okul bittince hemen nişanlısıyla evlenmesinin avantajlarını ve dezavantajları üzerinde düşünür.
- Oturum:
Sentez: danışan ufak adımlar atmaya başlar. Bu seçenekler üzerinde düşündükten sonra başka alternatifler var mı buna bakılır.
- Oturum:
Değerlendirme: Bu aşamada artık tüm seçeneklerin olumlu olumsuz yönleri saptanmış olur ve seçenekler elenerek sınırlandırmaya başlanır.
- Oturum:
İşletim basamağı: Danışan adım atmaya başlar. Ortaya çıkardığı kararı uygulamaya başlar.
Yorumlar